Grand prix damerique
 

Grand Prix D'amerique är ett franskt hästlopp i trav som går av stapeln en gång om året sedan 1920. Vincennesbanan i Paris är arenan för loppet som drar tusentals besökare varje år och betraktas i allmänhetens ögon som ett slags VM för trav. Anledningen bakom loppets namn är att det från allra första början anordnades som ett sätt att hylla USA:s insats i första världskriget.
Loppet brukar köras i slutet av januari och det anses som mycket prestigefyllt om ens häst får en startplats på den 2 700 meter långa banan.

Vinnare genom tiderna

Flera svenska kuskar har vunnit loppet. År 1950 segrade Sören Nordin som förste svensk på högst upp på prispallen, med sin häst Scotch Fez. Även kuskar som Berndt Lindstedt, Örjan Kihlström och Helen A Johansson har hedrat Sverige genom tiderna. Kihlström kunde faktiskt ståta med förstaplatsen för bara några år sen, när han 2014 kom etta med den svenska varmblodstravaren Maharaja.

Kuskarna kommer från världens alla hörn och hästarna som deltar är alltid i toppform. Frankrike har vunnit de två sista årens lopp samt många andra genom åren. I januari 2016 var det Franck Nivard med sin Bold Eagle som sopade banan med övriga deltagare. Vinnaren kan njuta av 450 000 euro.

Vincennesbanan

Loppet går på Hippodrome de Vincennes som ligger öster om Paris. Med sina 42 hektar och cirka 40 000 platser för besökare erbjuder travbanan med anor från 1800-talet en storslagen mötes- och underhållningsplats med allsköns moderna faciliteter. Besökarna klär ofta upp sig och minglar under en heldag med gäster från hela världen, eventuellt i någon av de luxuösa VIP-boxarna eller i de restauranger, barer och läktare som finns på plats. Under Grand Prix tävlar hästarna med fransk voltstart, vilket innebär att kusken själv avgör vilket spår hen vill följa.

Vem vinner Grand Prix D'amerique 2017?

Snart är det dags igen för det fantastiska travlopp som utspelar sig varje år, den sista söndagen i januari. Vi sportälskare har självklart stålsatt oss inför detta nervkittlande lopp och har koll på alla odds som gäller inför den stora dagen. Fransoserna har en gedigen vinnarhistorik, vilket brukar göra dem sprickfärdiga av stolthet då hela spektaklet utspelar sig på hemmaplan... Faktum är att de första 11 åren i rad vann fransmännen innan de sattes på plats av Italien år 1930 med kusken Lu Princeton och hans häst Hazleton. Även 1931 skulle Lu och Hazleton komma etta.

Sverige har hela tiden legat och sniffat italienare och fransmän i nacken och vi ska sannerligen inte underskattas! Hela sex gånger har vi tagit hem pokalen i Grand Prix D'amerique. Faktum är att många fantaster hoppas på svensk vinst nu 2017 när såväl hästen Bold Ealgle som Nuncio springer, vars toppform knappast går att förneka med hänsyn till de lopp de hunnit springa hittills i år.

Se till att ha daglig koll på de högsta oddsen, så att du vet vilken häst som är rätt att satsa på i januari! Vi kommer självklart alla sitta bänkade framför TV:n och hoppas på svensk storvinst!